Zobacz wyniki ankiety: Czy po przetłumaczeniu na polski FIDE Laws of Chess 2005, PZSzach powinien opublikować je w wersji e

Głosujących
38. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Tak

    37 97.37%
  • Nie

    1 2.63%
  • Nie mam zdania

    0 0%
+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 1 z 29 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 422

Wątek: FIDE Laws of Chess

  1. #1
    Dołączył
    Aug 2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    267

    FIDE Laws of Chess

    Pojawiły się już nowe Przepisy gry w szachy (FIDE Laws of Chess 2005), które zaczną obowiązywać od 1 lipca 2005. Można je zobaczyć na przykład na http://www.chess-players.org/eng/new...le.html?id=285 a ściągnąć na przykład z: http://chess-players.org/download/FideLaw.doc

    Czas trwania ankiety nieograniczony.

  2. #2
    Dołączył
    Aug 2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    267
    NOWE PRZEPISY FIDE
    obowiązujące od 1 lipca 2005 roku


    Polski Związek Szachowy wydrukował nowelizację kilku rozdziałów dotychczasowego Kodeksu PZSzach, wydanego przed trzema laty.



    Ukazały się nowe wersje przepisów FIDE, uchwalone na Kongresie FIDE w Calvii 2004 i obowiązujące we wszystkich turniejach i zawodach szachowych od 1 lipca 2005 roku.


    1. Przepisy gry FIDE – 39 stron
    2. Zasady przyznawania tytułów międzynarodowych FIDE – 42 strony
    3. System rankingowy FIDE – 30 stron

    Do wydanych przepisów został też dołączony znowelizowany Regulamin powoływania kadry narodowej i zasad reprezentowania barw narodowych – 9 stron.


    Uwaga wydrukowana wersja zawiera także poprawki i korekty FIDE wniesione w marcu 2005 roku. Oznacza to, że „Przepisy FIDE”, wydrukowane w Biuletynie Sędziowskim i rozdane na Konferencji Sędziowskiej w Krakowie, w listopadzie 2004 roku, są nieaktualne.


    Wydawnictwo zostało przygotowane w postaci wkładki do wydanego Kodeksu z 20002 roku (analogiczny format i odpowiednie otwory umożliwiające wymianę nieaktualnych rozdziałów). Na każdej stronie wydrukowany jest „rok 2005”, w celu uniknięcia ewentualnych pomyłek.


    Zarząd PZSzach w dniu 14 maja 2005 roku ustalił cenę wkładki w wysokości 10.-zł.
    Można też nabyć poprzedni Kodeks wraz z nową wkładką, w cenie 30.- zł


    Druki można kupować w Biurze PZSzach w Warszawie, względnie zamawiać listownie lub poprzez pocztę elektroniczną.


    Andrzej Filipowicz
    Wiceprezes PZSzach
    Żadnej wzmianki o wersji elektronicznej.

  3. #3

    Jaki wynik

    Nie wiem czy dobrze umieszczam to pytanie.Podczas turnieju powstał taki problem.

    Grałem partię-czarnymi- która doszła do pozycji:

    B:Ka3,Sa4
    Cz:b3,Kc2,Sb5

    Czas 15 min na partię dla zawodnika.

    Ruch mają białe.Zawodnik grający białymi zareklamował w tym momencie remis,ale nie zatrzymał zegara i opadła mu chorągiewka.Pomimo to domagał się remisu bo jego zdaniem pozycja była remisowa.
    Jaki werdykt powinien wydać sędzia i dlaczego?
    I znow zlo i wystepek musialy ustapic przed atomowa sila atomowek

  4. Re: Jaki wynik

    Cytat Zamieszczone przez Skoobi
    Nie wiem czy dobrze umieszczam to pytanie.Podczas turnieju powstał taki problem.

    Grałem partię-czarnymi- która doszła do pozycji:

    B:Ka3,Sa4
    Cz:b3,Kc2,Sb5

    Czas 15 min na partię dla zawodnika.

    Ruch mają białe.Zawodnik grający białymi zareklamował w tym momencie remis,ale nie zatrzymał zegara i opadła mu chorągiewka.Pomimo to domagał się remisu bo jego zdaniem pozycja była remisowa.
    Jaki werdykt powinien wydać sędzia i dlaczego?
    Co to znaczy ze nie zatrzymał zegara. Taką reklamację odrzucam, ze względów formalnych. Po opadnięciu choragiewki to po ptakach.
    Poza tym pozycja jest taka, ze nawet, gdyby próbował prawidłowo zareklamać remis (to tzn. zatrzymał zegar przed opadnięciem chorągiewki ), to powoływanie sie na to ze pozycja jest remisowa, musiałbym uznac za nieuzasadnioną reklamacje i odrzucic reklamacje nawet z karą (pewnie dlatego nie zatrzymał zegara).
    Sprytny zawodnik zawsze w tego typu pozycji raczej nie powoluje sie na to, ze pozycja jest remisowa, a na to ze przeciwnik nie czyni zadanych wysiłków, zeby partię wygrac i gra tylko na czas. Tego sędzia nie moze stwierdzic i zazwyczaj odklada decyzje po formalnie prawidłowej reklamacji.
    pozdrawiam AG

  5. #5
    Dołączył
    May 2005
    Mieszka w
    Warszawa, Płock
    Posty
    772
    Odpowiadam a propos "sprytnych zawodników". Grałem kiedyś blitza (we Wrocławiu, na Andersenie) z Agnieszką Brustman. Całą partię stałem bez jakości i tak dojechaliśmy do końcówki K + W na K + S. Wrzuciłem remis, a pani arcymistrzyni bez namysłu odrzuciła. Wtedy zrozumiałem, co to znaczy rutyna - jak mi spadnie, to przegrałem... Ale jej spadła najpierw

  6. #6
    Dołączył
    Aug 2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    267
    Uchwała Nr 3/01/05

    Zarząd jednogłośnie postanowił, z uwagi na zaleganie w magazynie znacznej liczby egzemplarzy Kodeksu Szachowego, obniżyć cenę sprzedaży do 25 zł za 1 egz, 20 zł w wypadku zakupu 10-50 egzemplarzy oraz 16 zł przy zakupie powyżej 50 egzemplarzy.

  7. #7
    Dołączył
    May 2005
    Mieszka w
    Warszawa, Płock
    Posty
    772

    Reklamacja w Ostródzie

    Sytuacja, która mnie intryguje miała miejsce miesiąc temu na turnieju w Ostródzie. Nie jest to więc coś superaktualnego, ale zrobiłem sobie wakacje od wszystkiego, także od komputera :-)

    W partii Stryjecki - Heberla białe miały wieżę i pionka, czarne - skoczka i gońca. Forsownie (w ciągu 3 ruchów) powstawała pozycja K+W przeciw królowi i lekkiej (czarne mogły oddać dowolną figurę za dochodzącego pionka). Białe miały 2,5 minuty, a czarne 2 sekundy. Czarne zareklamowały "grę na czas". Sędzia reklamację uznał. Czy słusznie? Czy nie można próbować wygrać takiej końcówki? Mnie się wydaje, że przy reklamacji gry na czas sędzia musi przede wszystkim ocenić, czy pozycja zmienia charakter - a zmieniała, bo w ciągu ostatnich kilunastu ruchów sporo się działo, redukował się materiał itd. A poza tym to chyba w takiej końcówce są spore szanse na wygranie... No i w momencie reklamacji był jeszcze dochodzący pionek (za którego czarne musiały oddawać lekką).
    Ciekaw jestem opinii forumowiczów, a zwłaszcza sędziów.

  8. Nie istnieje przepis "o grze na czas" o ile mnie wiadomo.
    Co do reakcji sędziego, dla mnie jest ona blędna.
    Arguing in the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you're still retarded.

  9. #9
    Dołączył
    Aug 2011
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    267
    Reakcja sędziego była ewidentnie błędna.

    Cytat Zamieszczone przez Hedi
    Nie istnieje przepis "o grze na czas" o ile mnie wiadomo.
    Ja bym z tym polemizował.
    Cytat Zamieszczone przez The FIDE Laws of Chess
    Article 10: Quickplay Finish

    10.1 A 'quickplay finish' is the phase of a game, when all the (remaining) moves must be made in a limited time.

    10.2 If the player, having the move, has less than two minutes left on his clock, he may claim a draw before his flag falls. He shall stop the clocks and summon the arbiter.

    1. If the arbiter agrees the opponent is making no effort to win the game by normal means, or that it is not possible to win by normal means, then he shall declare the game drawn. Otherwise he shall postpone his decision or reject the claim.
    2. If the arbiter postpones his decision, the opponent may be awarded two extra minutes and the game shall continue in the presence of an arbiter, if possible. The arbiter shall declare the final result later in the game or after a flag has fallen. He shall declare the game drawn if he agrees that the final position cannot be won by normal means, or that the opponent was not making sufficient attempts to win by normal means.
    3. If the arbiter has rejected the claim, the opponent shall be awarded two extra minutes time.
    4. The decision of the arbiter shall be final relating to 10.2 a, b, c.

  10. #10
    Podobna sytuacja miala miejsce w Polanicy, w turnieju B.
    Tam gral Czech (biale) z jakims juniorem.
    Powstala koncowka:
    B: Kh5, Wa7, g5 czas: 5min
    Cz: Kg8, Wb6 czas: 1,5 min
    Junior zareklamowal remis, sedzia rundowy podszedl, zaskoczony, ze ma interweniowac, patrzyl sie tak na ta deske.... i poszedl sie zapytac pana Wieckowskiego stojacego obok, ktory chyba nic nie odpowiedzial. Pan Wieckowski byl oczywiscie tylko kibicem. Sedzia orzekl natychmiastowy remis, a protesty Czecha nic nie pomogly.

    Czasem mam wrazenie, ze tzw. sedziowie rundowi sa tylko statystami, ktorzy mysla, ze sedziowanie to podawanie dodatkowych blankietow czy wpisywanie wynikow. Jak maja podjac decyzje to najczesciej nic nie robia albo podejmuja zla. Sedzia glowny w takim przypadku pewnie by nie mial watpliwosci, ale oni sa najczesciej od robienia kojarzen...

  11. #11
    Również się dołączam do zdania że decyzja sędziego była błędna. W drugiej sytuacji równie za szybko sędzia orzekł remis.

  12. #12
    Dołączył
    May 2005
    Posty
    63
    Ewidentny blad sedziego tymbardziej ze pozycja miala jeszcze zmienic charakter.
    Ale szczerze mowiac ta decyzja mnie nie zdziwila jak przeczytalem opis sytuacji.
    Pozdrawiam

  13. #13
    Wzbogacę nasz przykład o jeszcze jeden wątek:

    Miałem dokładnie taką samą sytuację na Mistrzostwach Akademickich, z tym, że w aktywnych (obie strony na wiszących choragiewkach, końcówka K+W:K+S) sędzia nakazał grać dalej. Niestety w pozycji, w której wobec groźby mata przeciwnik musiałby oddać skoczka przekroczyłem czas do namysłu.

    W moim przypadku spór dotyczył tego, czy sedzia powinien mi dodać czas w związku z błedną reklamacją, czy nie. W trakcie partii tego nie uczynił, a w późniejszej rozmowie przyznał (słusznie?), że powinien.

    Pozdrawiam
    tp

  14. Cytat Zamieszczone przez Kreator
    Czasem mam wrazenie, ze tzw. sedziowie rundowi sa tylko statystami, ktorzy mysla, ze sedziowanie to podawanie dodatkowych blankietow czy wpisywanie wynikow. Jak maja podjac decyzje to najczesciej nic nie robia albo podejmuja zla. Sedzia glowny w takim przypadku pewnie by nie mial watpliwosci, ale oni sa najczesciej od robienia kojarzen...
    Według mnie rundowi maja decydujace znaczenie przy szybkim finiszu.

    Kod:
    4. The decision of the arbiter shall be final relating to 10.2 a, b, c.
    Co do Ostródy to nie bylo odwałań do głownego, ale w zasadzie przytoczny wyzej przepis wyjasnia dlaczego. Decyzja sędziego może sie nie podbac, ale najważniejsze jest to, że nie wypaczyła wyniku partii.
    To jest problem kiedy nie ma wystarczajacej ilosci zegarów elektronicznych. Za rok będzie lepiej ze sprzętem.
    Partia jest na stronie turniejowej i w TWiCu.

    Po przeglądnieciu partii na spokojnie musze przyznac , ze decyzja sędziego byla zbyt szybka.
    pozdrawiam AG

  15. #15
    Dołączył
    May 2005
    Mieszka w
    Warszawa, Płock
    Posty
    772
    Ta partia była grana właśnie na zegarze elektronicznym (fakt, że bez dodatkowego czasu na ruch), a czy decyzja sędziego "nie wypaczyła wyniku partii" to kwestia dyskusyjna...

    Poza tym, w Ostródzie było bardzo fajnie i nie żałuję, że wybrałem ten turniej. :-)

+ Odpowiedz w tym wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów

Dependable company international car shipping from USA